Beskärning av fruktträd

Regelbunden beskärning av fruktträd är viktigt för att skapa balans och harmoni i trädets krona så att frukten blir av god kvalitet och trädet mår bra. Med rätt skötsel kan du njuta av rikliga skördar av frukt år efter år.

Besiktning och planering

Varje träd behöver vård utifrån sina speciella förutsättningar. Det allra bästa är att planera kontinuerlig skötsel på lång sikt. Om du är osäker på vad just dina träd behöver är det bra att boka in en besiktning/analys med utvärdering, rådgivning och planering när vinterkylan har släppt innan lövbildning, eftersom det då är lättare att se hur träden ser ut.

Behandling av sjukdomar och angrepp

För att lindra sjukdomar och angrepp använder jag enbart metoder som är skonsamma för både träd och miljö. Många sjukdomar förebyggs med hjälp av rätt beskärning och genom att placera trädet på en lugn och solig plats. Det är också viktigt att hålla jorden fri från gräs och ogräs minst en meter i diameter från trädets stam. Svampsjukdomar som fruktträdskräfta går inte att ta bort, men kan lindras med hjälp av rätt beskärning vid rätt tidpunkt.

Vinterbeskärning

Yngre äppel- och päronträd samt träd som växer dåligt, beskärs med fördel på vårvintern under mars, april för att stimulera tillväxten. En första beskärning av äldre träd är också bra att göra på vårvintern eftersom det är lättare att se hur trädet ser ut innan det är lövat och fullt med frukt.

Sommar- och höstbeskärning

Under juli, augusti och september beskärs de äldre träden, ca sju år och äldre. Under tidig höst efter skörd, beskärs också stenfruktträd som körsbär och plommon.

Ympning

Att skapa sitt eget familjeträd med flera olika sorter på samma träd är både roligt och lätt. Jag har tillgång till ympar från ett stort urval av äppelsorter som du kan välja från. Ympning genomförs under maj.

Beskärning av buskar

Jag hjälper även till med beskärning av bärbuskar och vindruvsrankor.